Sivistyksen
voimalla
ALOITA TÄSTÄ
Tiedätkös, millaisia olivat naisten opiskelumahdollisuudet 1920–1930-luvun Suomessa? Jep. Hyväosaisia naisia saattoi opettaa kotiopettajatar, muut joutuivat opiskelemaan itsenäisesti ja joskus jopa salaa! 1 Taidan tietää. Naisille oli tarjolla korkeakoulutusta ja myös lottajärjestön kurssit tarjosivat tärkeitä kansakoulun jälkeisiä opiskelumahdollisuuksia. Oppisivistystä ja akateemisia ansioita Tosiaan, vaikka naisia on korkeakoulutettu Suomessa vuodesta 1863 lähtien, 1920–1930-lukujen Suomessa lottajärjestön tarjoamat kurssit merkitsivät osalle naisista ainoita opiskelumahdollisuuksia kansakoulun jälkeen.

Lottakursseilla ja julkaisuilla pyrittiin sekä sivistämään että kouluttamaan lottia eri tehtäviin. Suoritettu lottakurssi saattoi olla myös eduksi työnhaussa ja kertynyt osaaminen hyödyksi työelämässä. Toisinaan samoissa työtehtävissä jatkettiin lotta-ajan jälkeenkin.

Vaikka lottakurssit ovat historiaa, koulutus edistää sekä sivistystä että kriittistä ajattelukykyä, joita tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.
Kerropas, mistä on peräisin tämä katkelma:

 

Niin kulki hän karskin urhoinens' uljaana ja innoissaan, ja kun pyssyt paukkui ja luodit lens, ei kaukana Lottakaan.
Ööh... olisikohan teoksesta Vänrikki Stålin tarinat? 2 Kyllä se on oltava romaanista Tuntematon sotilas!
Ylevää ja yleissivistävää Äskeinen ote on tosiaan runokokoelmasta Vänrikki Stålin tarinat ja tarkemmin runosta Lotta Svärd, jonka innoittamana lottajärjestö otti itselleen nimenkin. Teosta käytettiin laajasti kouluopetuksessa 1900-luvun alussa ja sen värssyjä opeteltiin lähes ulkoa.

Perheen piirissä lasten kasvatus ja sivistäminen oli äidin vastuulla. Lotat kuitenkin halusivat ulottaa kasvatuksellisen tehtävänsä kotien ulkopuolelle koko yhteiskuntaan. Yleissivistävän tiedon jakaminen valistustoiminnan muodossa olikin arkipäivää lottajärjestössä.

Vaikka aika muuttaa maailmaa, kaunokirjallisuutta pidetään yhä oleellisena osana yleissivistystä!
Viimeistele! Lottajärjestön avustus- ja järjestötoiminnassa tarvittavien varojen hankkimiseksi lottajärjestö… 3 ...ryhtyi tuumasta toimeen, hankki itselleen liiketalousosaamista ja oli vuoteen 1938 mennessä perustanut yli 250 liikeyritystä! ...kymmenkertaisti ennätysajassa keräysjaoston jäsenmäärän ja pyysi varmuuden vuoksi apua suojeluskunnilta. Taloussivistystä ja yrittämisintoa Niinhän se oli, että vaikka keräysjaoston varainkeruu oli lottajärjestön alkuvuosina keskeistä, se ei riittänyt kattamaan laajamittaista järjestö- ja avustustoimintaa.

1930-luvulla lottajärjestö alkoikin järjestelmällisesti kehittämään liiketalousosaamistaan. Näin liiketoiminnasta kehittyi varojen pääasiallinen keräysmuoto.

Onneksi lottajärjestön lakkauttaminen ei suinkaan saattanut päätökseen lottien neuvokkuutta talousasioissa. Lottien perustamissa yrityksissä ja säätiössä nämä perinteet jatkuvat vielä tänäkin päivänä.
Viimeistele! Lottajärjestön sääntöjen mukaan lotta ei… 4 …saanut tarjoilla tai nauttia alkoholia, polttaa tupakkaa, käyttää meikkiä eikä… tai no lista on aika pitkä ja nyt loppui tila. …saanut nauraa työtehtävissä tai ylipäätään tuntea minkäänlaista hauskuutta tai iloa. Senpä takia lottapuvun värikin on kai harmaa… Sivistynyttä käytöstä ja lottakuria Onneksi iloa ja naurua lotat löysivät vaikeinakin aikoina, mutta järjestöllä oli totisesti monia sääntöjä, jotka koskivat sekä lottien käytöstä että ulkoista olemusta.

Kurinpitotoimiin saattoi johtaa muun muassa palveluhaluttomuus, tottelemattomuus, tupakointi, alkoholin käyttö, tanssiminen tai vapaa sukupuolielämä. Lottatöissä ei myöskään ollut sopivaa käyttää värikosmetiikkaa, koruja tai laittaa näyttäviä kampauksia. Myös pukeutumiseen liittyi liuta sääntöjä.

Lottajärjestön tiukka kuri ja sukupuolittuneet käyttäytymisnormit voivat nykyajan mittapuulla tuntua vierailta. Toisaalta lottajärjestön kantavia voimia ovat myös moderninkin sivistyskäsityksen mukainen toisten huomioon ottaminen ja kunnioitus.
Tiedätkö, mihin tarkoitukseen lotat perustivat Suomen Naisten Huoltosäätiön? 5 No, Suomen Naisten Huoltosäätiön tarkoitus oli selvästikin huoltaa… jotain. Tai ehkä kaikkea? Näinhän se oli, laitehuollosta jätehuoltoon, kaikki hoitui! Sanoisin, että auttamistarkoitukseen. Lotat halusivat turvata lottajärjestön avustustyön jatkuvuuden siinä tilanteessa, että lottajärjestö lakkautettaisiin. Empatiaa ja sydämen sivistystä Suomen Naisten Huoltosäätiö perustettiin auttamaan sodan vuoksi kärsimään joutuneita naisia ja lapsia. Lottana toimineista jopa noin 14 prosenttia oli sairastunut tai vammautunut komennusaikana.

Säätiö antoi opintoapurahaa ja jakoi avustuksia muun muassa kurssi-, lääkäri- ja sairaalamaksuihin, lääkkeisiin ja jopa vuokran maksamiseen. Avustustyö tähtäsi siihen, että avustettava pääsisi avun turvin kiinni itsenäiseen elämään. Suomen Naisten Huoltosäätiö ylläpiti myös toipilas- ja lepokoteja lottana toimineille.

Nykyaikana vastuun kantaminen, empatia ja toisista välittäminen on osa sydämen sivistystä. Syystäkin hyvin lottamainen sivistyksen osa-alue.
Kerropas kolme asiaa lottien perustamasta yrityksestä Työmaahuolto. 6 Taas näitä huoltojuttuja! Okei, Työmaahuolto keskittyi työmaiden huoltoon Suomen Naisten Huoltosäätiön huoltaessa kaiken muun ja… ja… äh, en keksi muuta.
Helppo homma! Työmaahuolto levitti ravitsemustietoutta, kehitti suomalaista koulu- ja työpaikkaruokailua ja oli aikanaan merkittävä naisten työllistäjä.
Sivistys sopeutumisen ja muutoksen voimana Lottajärjestön lakkauttamisen jälkeen lottana toimineet naiset olivat muutoksen edessä. Neuvottomaksi he eivät kuitenkaan jääneet, vaan sopeutuivat tilanteeseen valjastamalla tietonsa ja taitonsa, jatkamalla käytännön työtä Työmaahuollon puitteissa ja kehittäen uutta toimintaa.

Ajan kanssa Työmaahuollosta tuli merkittävä toimija työpaikka- ja kouluruokailun sekä suurmuonituksen saralla. Yrityksen osti vuonna 1978 Fazer catering oy, joka myöhemmin tunnettiin nimellä Amica. Tuttu paikka, ehkä?

Muuttuvassa maailmassa muutokset ovat väistämättömiä ja sivistys mahdollistaa sopeutumisen niihin. Sivistys on muutoksen voima ja muutos on myös aina mahdollisuus parempaan.
Ansaitset siis palkinnon. Tässä sinulle pokaali, jollaisia jaettiin esimerkiksi hiihtokilpailuissa ansioituneille. Lottajärjestö oli nimittäin kaiken lisäksi myös liikuntakasvattaja.
Siinäpä sivistystä kerrakseen!
Hienoa, suoritit kierroksen loppuun! replay