Lottajärjestön keräystoiminta oli varsin monimuotoista. Tuottoisimpia keräysmuotoja olivat arpajaiset ja erilaiset myyntikampanjat. Lottajulkaisujen myyminen ja lehtitilausten kerääminen kuuluivat keräysjaoston vakiotehtäviin.
Lottajärjestön jäsenmäärän kasvaessa ja toiminnan laajentuessa kävi selväksi, ettei järjestön taloutta voida rakentaa yksinomaan perinteisten keräysmuotojen varaan. Näin ollen liiketoimintaa, joka oli alkanut tilapäisten kanttiinien pitämisellä ja erilaisten tapahtumien ruokahuollon järjestämisellä, alettiin määrätietoisesti kehittää. Yhdeksi tärkeimmistä Lottajärjestön liiketoiminnan muodoista nousi kioskien ja kahviloiden pitäminen. Toiminta laajeni nopeasti ja esimerkiksi vuonna 1938 oli Lottajärjestön paikallisosastoilla yhteensä jo 251 erilaista liikeyritystä.
Lottajärjestön maanpuolustuksellinen ja sosiaalinen huoltotyö sai järjestäytyneen muodon vuoden 1941 sääntöuudistuksessa kun keräys- ja huoltojaosto perustettiin. Uuden jaoston tehtäväkenttä jakautui neljään toimialaan: huoltotyö sotilaiden ja kenttälottien hyväksi, sosiaalinen huoltotyö, keräys- ja liiketoiminta sekä koulutus- ja valistustoiminta.
Sotilaiden hyväksi tehty huoltotyö piti sisällään muun muassa pakettien ja tervehdysten lähettämistä, huoltotoimintaa sotasairaaloissa, viihdytystoimintaa sekä rintamamiesten puhdetöiden myyntiä.
Sosiaalista huoltotyötä tehtiin koko sota-aika tiiviissä yhteistyössä muiden avustusjärjestöjen muun muassa Sotainvalidien Veljesliiton, Suomen Punaisen Ristin, Invalidisäätiön ja Mannerheimin-liiton sotakummivaliokunnan kanssa. Paikallisosastoilla oli näiden valtakunnallisten avustuskohteiden lisäksi usein vielä omia huoltokohteita, kuten ilmapommituksissa kärsimään joutuneet.